Wim van der Leegte “een leven voor VDL”

Wim van der Leegte, de oprichter en voormalig president-directeur van de VDL Groep, is op 19 november 2023 overleden. Hij werd 76 jaar. Van der Leegte was een van de meest succesvolle ondernemers van Nederland. Hij bouwde VDL uit van een klein familiebedrijf tot een van de grootste industriële groepen van Europa.

Wim van der Leegte, oprichter en voormalig presidentdirecteur van VDL Groep

  • Van der Leegte werd geboren in Nuenen in 1947. Zijn vader, Pieter van der Leegte, had in 1953 een metaalbedrijf opgericht. Wim van der Leegte ging na zijn middelbare school in de zaak werken. Hij begon als werkvoorbereider, maar al snel werd hij verantwoordelijk voor de verkoop en marketing.
  • In 1972 werd Van der Leegte president-directeur van VDL. Hij was toen pas 25 jaar oud. Van der Leegte had een duidelijke visie voor het bedrijf. Hij wilde van VDL een internationale speler maken. Hij investeerde in nieuwe technologieën en in uitbreiding van het bedrijf.
  • Onder leiding van Van der Leegte groeide VDL snel. Het bedrijf breidde zijn activiteiten uit naar nieuwe sectoren, zoals de busbouw, de auto-industrie en de vliegtuigbouw. VDL werd ook een belangrijke toeleverancier van andere industriële bedrijven.
  • In 2016 ging Van der Leegte met pensioen. Hij werd opgevolgd door zijn zoon, Willem van der Leegte. Wim van der Leegte bleef echter actief betrokken bij het bedrijf. Hij was voorzitter van de raad van commissarissen en bleef zich inzetten voor de ontwikkeling van VDL.
  • Van der Leegte was een gedreven ondernemer. Hij was ook een sociaal bewogen man. Hij was betrokken bij verschillende goede doelen, waaronder de VDL Foundation. De foundation zet zich in voor projecten op het gebied van onderwijs, zorg en sport.
  • Van der Leegte wordt beschouwd als een van de belangrijkste ondernemers van Nederland. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de Nederlandse economie en samenleving.

Eerbetoon

  • Na het overlijden van Van der Leegte werd hij door veel mensen geëerd. Minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens, zei: “Wim van der Leegte was een van de meest succesvolle ondernemers van Nederland. Hij heeft VDL uitgebouwd tot een van de grootste industriële groepen van Europa. Hij was ook een sociaal bewogen man. Hij heeft veel betekend voor de Nederlandse economie en samenleving.”
  • PSV, de voetbalclub waar Van der Leegte erelid van was, bracht ook een eerbetoon. De club zei: “Wim van der Leegte was een groot PSV’er. Hij was een betrokken en loyale supporter van onze club. We zullen hem missen.”

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!