wanneer wordt kunstgras afgelast?

Kunstgras wordt afgelast wanneer het veld onbespeelbaar is door vorst, ijzel of sneeuw. De exacte temperatuurgrens voor afgelasting verschilt per veld, maar in het algemeen geldt dat kunstgras tot -15 graden Celsius bespeelbaar is. Bij lagere temperaturen kunnen de kunstvezels gaan breken, waardoor het veld gevaarlijk wordt voor de spelers.

In de praktijk wordt kunstgras vaker afgelast bij ijzel en sneeuw dan bij vorst. IJzer en sneeuw kunnen het veld glad maken, waardoor spelers een verhoogd risico op blessures lopen.

Kunstgras afgelast
Kunstgras afgelast

De beslissing om een kunstgrasveld af te lassen wordt meestal genomen door de verantwoordelijke vereniging of organisatie. Deze verantwoordelijke zal de weersomstandigheden in de gaten houden en zo nodig het veld afsluiten.

In Nederland is de KNVB de verantwoordelijke voor het aflasten van voetbalwedstrijden op kunstgras. De KNVB hanteert de volgende criteria voor afgelasting:

  • Vorst: Bij temperaturen onder -15 graden Celsius wordt een wedstrijd afgelast.
  • IJzer: Bij ijzelvorming op het veld wordt een wedstrijd afgelast.
  • Sneeuw: Bij meer dan 10 centimeter sneeuw op het veld wordt een wedstrijd afgelast.

De KNVB kan deze criteria naar eigen inzicht aanpassen, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Is kunstgras verboden in Nederland?

Nee, kunstgras is niet verboden in Nederland. Kunstgrasvelden zijn nog steeds toegestaan voor amateurvoetbal, recreatief gebruik en andere sportactiviteiten.

In de Eredivisie, het hoogste niveau in het Nederlands voetbal, is kunstgras sinds het seizoen 2025/2026 verboden. Dit besluit werd genomen na een stemming van de clubs in de Eredivisie.

De voorstanders van het verbod op kunstgras in de Eredivisie vonden dat natuurgras de voorkeur verdient boven kunstgras. Natuurgras is volgens hen beter voor de spelers, omdat het minder blessures veroorzaakt. Ook vinden ze dat natuurgras beter past bij het traditionele Nederlandse voetbal.

De tegenstanders van het verbod op kunstgras in de Eredivisie vonden dat kunstgras een goede oplossing is voor de regenachtige Nederlandse winters. Kunstgras is volgens hen altijd bespeelbaar, ongeacht het weer. Ook vinden ze dat kunstgras goedkoper is dan natuurgras.

In Nederland zijn ongeveer 3.000 kunstgrasvelden. De meeste van deze velden zijn gelegen bij amateurvoetbalverenigingen.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!