Tosca door Puccini| wie componeerde de opera tosca?

De opera Tosca werd gecomponeerd door de Italiaanse componist Giacomo Puccini. De opera ging in première op 14 januari 1900 in het Teatro Costanzi in Rome.

Puccini baseerde zijn opera op het toneelstuk La Tosca van de Franse schrijver Victorien Sardou. Het verhaal speelt zich af in Rome in het jaar 1800. De opera vertelt het verhaal van de operazangeres Floria Tosca, haar minnaar, de schilder Mario Cavaradossi, en de politiechef van Rome, Baron Scarpia.

Tosca door Puccini
Tosca door Puccini

Tosca is een van de meest populaire opera’s ter wereld. Het is een opera vol passie, drama en geweld. De opera is beroemd om zijn beroemde aria’s, zoals “Vissi d’arte” van Tosca en “E lucevan le stelle” van Cavaradossi.

Tosca is een opera in drie akten van Giacomo Puccini, op een libretto van Luigi Illica en Giuseppe Giacosa. De opera is gebaseerd op het toneelstuk La Tosca van Victorien Sardou uit 1887. Het verhaal speelt zich af in Rome in het jaar 1800.

Act I

De opera begint in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. De operazangeres Floria Tosca en haar minnaar, de schilder Mario Cavaradossi, zijn aanwezig bij de uitvoering van zijn schilderij La Vergine Maria delle Rocce. Cavaradossi heeft het schilderij gemaakt voor de vluchtige revolutionair Cesare Angelotti, die zich verborgen houdt in de catacomben onder de basiliek.

Na de uitvoering wordt Cavaradossi gearresteerd door de politiechef van Rome, Baron Scarpia. Scarpia is een wrede en machtige man die Cavaradossi ervan verdenkt een revolutionair te zijn. Scarpia biedt Tosca aan om Cavaradossi vrij te laten als ze met hem naar bed gaat.

Act II

Tosca gaat naar Cavaradossi’s cel in de kerk van Sant’Andrea della Valle. Ze probeert hem te bevrijden, maar Scarpia komt binnen en dwingt haar om met hem te dansen. Cavaradossi ziet ze dansen en denkt dat ze hem heeft verraden.

Scarpia laat Cavaradossi executeren door hem te wurgen met een strop. Tosca vermoordt Scarpia met een mes en springt vervolgens van de muren van het Castel Sant’Angelo, waar ze denkt dat Cavaradossi is geëxecuteerd.

Act III

Tosca’s lichaam wordt gevonden onder de muren van het kasteel. Cavaradossi’s geest verschijnt aan haar en ze verzoenen zich.

  • Tosca is een van de meest populaire opera’s ter wereld. Het is een opera vol passie, drama en geweld. De opera is beroemd om zijn beroemde aria’s, zoals “Vissi d’arte” van Tosca en “E lucevan le stelle” van Cavaradossi.
  • Vissi d’arte is een aria gezongen door Tosca in de tweede akte van de opera. Tosca zingt de aria nadat ze heeft gezien hoe Scarpia Cavaradossi heeft laten executeren. De aria is een uiting van haar pijn en verdriet.
  • E lucevan le stelle is een aria gezongen door Cavaradossi in de eerste akte van de opera. Cavaradossi zingt de aria terwijl hij naar de sterren kijkt. De aria is een uiting van zijn liefde voor Tosca en zijn hoop op een betere toekomst.
  • Tosca is een opera die tot de verbeelding spreekt. Het is een opera die de kijker meeneemt in een wereld van passie, drama en geweld.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!