“GOK” deze staatsman werd liefkozend vadertje genoemd

De staatsman die liefkozend “vadertje” werd genoemd, was Willem Drees. Hij was premier van Nederland van 1948 tot 1958 en van 1958 tot 1963. Drees was een sociaal-democratische politicus die zich inzette voor sociale gerechtigheid en een sterke verzorgingsstaat. Hij werd door velen gezien als een vaderfiguur voor het Nederlandse volk.

In het Brabants Dagblad van 11 april 2021 werd een puzzelvraag gepubliceerd waarin deze vraag gesteld werd. Het antwoord was dus “Willem Drees”.

De puzzelvraag was echter niet erg moeilijk, aangezien Drees een zeer bekende staatsman is in Nederland. Hij wordt vaak aangeduid als “vadertje Drees”.

vadertje staatsman
vadertje staatsman

werd geboren op 5 februari 1886 in Rotterdam. Hij was de zoon van een timmerman. Drees studeerde rechten aan de Universiteit van Leiden en werd na zijn afstuderen advocaat. In 1918 werd hij lid van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP).

In de jaren 1920 en 1930 was Drees wethouder van Rotterdam. Hij was verantwoordelijk voor de bouw van sociale woningbouw en voor de verbetering van de arbeidsomstandigheden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Drees lid van het Nederlandse verzet. Hij zat ondergedoken in Zwitserland.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Drees minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid in het kabinet-Schermerhorn-Drees. Hij was verantwoordelijk voor de wederopbouw van Nederland en voor de invoering van de verzorgingsstaat. In 1948 werd Drees premier. Hij was de eerste sociaal-democratische premier van Nederland.

Tijdens zijn premierschap voerde Drees een aantal belangrijke hervormingen door, zoals de invoering van de Algemene Ouderdomswet (AOW), de Algemene Bijstandswet (ABW) en de Ziektewet. Hij zorgde ervoor dat de sociale zekerheid in Nederland werd uitgebreid en dat de verzorgingsstaat werd versterkt.

Drees was een geliefde premier. Hij werd door velen gezien als een vaderfiguur voor het Nederlandse volk. Hij was een bescheiden man die zich altijd inzette voor de belangen van de gewone mensen.

Drees trad in 1963 af als premier. Hij overleed op 14 mei 1988.

Enkele van de belangrijkste hervormingen die Drees doorvoerde:

  • Invoering van de Algemene Ouderdomswet (AOW) in 1956: alle Nederlanders vanaf 65 jaar krijgen een uitkering van de overheid.
  • Invoering van de Algemene Bijstandswet (ABW) in 1965: iedereen die niet in staat is om zelf in zijn levensonderhoud te voorzien, krijgt een uitkering van de overheid.
  • Invoering van de Ziektewet in 1967: iedereen die ziek is, krijgt een uitkering van de overheid.

Drees’ hervormingen hadden een grote invloed op de Nederlandse samenleving. Ze zorgden ervoor dat Nederland een sterke verzorgingsstaat werd, waarin iedereen een sociaal vangnet heeft.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!