wie componeerde de opera tosca?

De opera Tosca werd gecomponeerd door de Italiaanse componist Giacomo Puccini. Het verhaal speelt zich af in Rome in 1800 en is gebaseerd op het toneelstuk La Tosca van Victorien Sardou uit 1887. De opera werd voor het eerst opgevoerd in het Teatro Costanzi in Rome op 14 januari 1900.

Puccini was een van de belangrijkste operacomponisten van de late 19e en vroege 20e eeuw. Hij wordt vaak de opvolger van Giuseppe Verdi genoemd. Puccini’s opera’s staan bekend om hun sterke melodieën, dramatische spanning en realistische karakters.

Tosca is een van Puccini’s meest populaire opera’s. Het is een verhaal vol passie, drama en geweld. De opera is beroemd om haar beroemde aria’s, zoals “Vissi d’arte” (Floria Tosca) en “E lucevan le stelle” (Mario Cavaradossi).

Tosca van Puccini
Tosca van Puccini

Wat is het verhaal van de opera Tosca?

Het verhaal van de opera Tosca speelt zich af in Rome in 1800, tijdens de Franse bezetting. Floria Tosca is een beroemde operazangeres die verliefd is op de schilder Mario Cavaradossi. Cesare Angelotti, een vluchteling die zich verstopt in Cavaradossi’s villa, is de broer van de voormalige koningin van Napels, die door de Fransen is afgezet.

In de eerste akte van de opera zingt Tosca in de kerk Sant’Andrea della Valle. Cavaradossi schildert een fresco van de marteling van Sint-Sofia. Angelotti komt naar de villa en Cavaradossi verbergt hem. Scarpia, de wrede politiechef van Rome, is op zoek naar Angelotti. Hij ontdekt dat Angelotti zich in de villa van Cavaradossi verstopt en laat hem arresteren.

In de tweede akte wordt Cavaradossi gemarteld door Scarpia. Tosca is getuige van de martelingen en wordt door Scarpia gedwongen om haar liefde voor Cavaradossi te verraden. Ze stemt ermee in om met Scarpia naar bed te gaan als hij Cavaradossi vrijlaat.

In de derde akte wordt Cavaradossi naar de plaats van executie gebracht. Tosca weet dat Scarpia Cavaradossi heeft verraden en vermoordt hem met een dolkstoot. Ze denkt dat Cavaradossi gered is, maar Scarpia heeft hem belazerd. Cavaradossi wordt doodgeschoten door een vuurpeloton.

Tosca springt van de Engelenburcht in de dood.

Het verhaal van Tosca is een verhaal van passie, drama en geweld. Het is een klassieke opera die tot op de dag van vandaag nog steeds populair is.

Waar stierf Puccini
Waar stierf Puccini

Hoeveel opera’s heeft Puccini geschreven?

Giacomo Puccini schreef in totaal 12 opera’s. Ze zijn gerangschikt op volgorde van première:

  • Le Villi (1884)
  • Edgar (1889)
  • Manon Lescaut (1893)
  • La bohème (1896)
  • Tosca (1900)
  • Madama Butterfly (1904)
  • La fanciulla del West (1910)
  • La rondine (1917)
  • Il trittico (1918)
  • Turandot (1926)
Welke componist is geboren in Lucca
Welke componist is geboren in Lucca

Puccini’s opera’s zijn vooral bekend om hun sterke melodieën, dramatische spanning en realistische karakters. Ze worden nog steeds veel uitgevoerd en opgenomen, en worden beschouwd als een van de meesterwerken van de opera.

Van deze opera’s zijn La bohème, Tosca en Madama Butterfly de meest populaire. Ze worden vaak beschouwd als de drie beste opera’s van Puccini.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!