Wat betekent de zin ‘Gelijk hebben maar het niet krijgen (9)’؟

Gelijk hebben maar het niet krijgen (9)

De uitdrukking “gelijk hebben maar het niet krijgen” betekent dat iemand in zijn of haar gelijk staat, maar dat dit niet wordt erkend of gehonoreerd. Dit kan verschillende redenen hebben. Soms is het simpelweg een kwestie van macht of invloed. Degene die het gelijk heeft, heeft niet de macht om dat gelijk af te dwingen. Andere keren is het een kwestie van meningsverschil. Degene die het gelijk heeft, kan zijn of haar gelijk niet overtuigend genoeg overbrengen.

Gelijk hebben maar het niet krijgen
Gelijk hebben maar het niet krijgen

Er zijn veel voorbeelden van mensen die gelijk hebben gehad, maar het niet hebben gekregen. In de geschiedenis zijn er talloze gevallen van mensen die zich hebben ingezet voor een rechtvaardige zaak, maar die uiteindelijk zijn verslagen. In de moderne tijd zien we dit ook vaak terug in politieke conflicten. Partijen die het gelijk hebben, kunnen het soms niet voor elkaar krijgen om hun gelijk te krijgen, omdat ze geen meerderheid hebben in een parlement of andere wetgevende macht.

Voorbeelden van gelijk hebben maar het niet krijgen:

  • De burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten. De Afro-Amerikaanse bevolking had in de jaren 1950 en 1960 gelijk in hun strijd voor gelijkheid, maar het duurde jaren voordat ze dat gelijk ook daadwerkelijk kregen.
  • De vrouwenbeweging. Vrouwen hadden in de 20e eeuw gelijk in hun strijd voor gelijke rechten, maar het duurde ook hier jaren voordat ze dat gelijk ook daadwerkelijk kregen.
  • De klimaatbeweging. De klimaatwetenschappers hebben gelijk in hun waarschuwingen over de klimaatverandering, maar het is nog maar de vraag of ze hun gelijk ook daadwerkelijk zullen krijgen.

Hoe omgaan met gelijk hebben maar het niet krijgen:

Het is natuurlijk vervelend als je gelijk hebt, maar het niet krijgt. Het kan frustrerend zijn en je kunt je machteloos voelen. Er zijn echter een aantal dingen die je kunt doen om met deze situatie om te gaan.

  • Blijf in gesprek. Het is belangrijk om het gesprek aan te blijven gaan met degene met wie je het niet eens bent. Door te blijven praten, kun je proberen elkaars standpunten beter te begrijpen.
  • Wees bereid om te compromissen. Soms is het nodig om compromissen te sluiten om tot een oplossing te komen. Dit betekent niet dat je je gelijk moet opgeven, maar wel dat je bereid moet zijn om een beetje toe te geven.
  • Focus op de positieve aspecten. Het is belangrijk om te focussen op de positieve aspecten van de situatie. Zelfs als je gelijk niet wordt erkend, heb je je wel geuit en heb je je standpunt duidelijk gemaakt.

Uiteindelijk is het belangrijk om te onthouden dat gelijk hebben niet altijd alles is. Het gaat er ook om wat je met je gelijk doet. Als je je gelijk kunt gebruiken om de wereld een beetje beter te maken, dan is dat misschien nog wel waardevoller dan het simpelweg krijgen van je zin.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!