Wat kost de rode diesel nederland؟

Rode diesel is een brandstof die in Nederland sinds 1 januari 2013 verboden is voor gebruik door onder meer boeren, tuinders en loonwerkers. Alleen scheepvaartbedrijven mogen er nog gebruik van maken.

Rode diesel is diesel of gasolie die onder een lager accijnstarief valt. Er is een herkenningsmiddel en een rode kleurstof aan toegevoegd om onderscheid te kunnen maken met ‘gewone’ diesel. Om rode diesel in voorraad te hebben bij afleveringspompen voor verkoop aan derden is een vergunning van de douane nodig.

De afschaffing van rode diesel was een maatregel om de overheidsinkomsten te verhogen. Het tariefverschil tussen rode diesel en gewone diesel was in 2012 ongeveer 17 cent per liter.

Waar kan ik nog rode diesel kopen
Waar kan ik nog rode diesel kopen

De afschaffing van rode diesel heeft veel kritiek gekregen van de landbouwsector. Boeren en tuinders vonden dat de maatregel oneerlijk was, omdat ze in het buitenland wel toegang hebben tot de goedkopere rode diesel.

In 2022 is er een motie aangenomen in de Tweede Kamer om onderzoek te doen naar de terugkeer van rode diesel. Het onderzoek moet uitwijzen of de terugkeer van rode diesel mogelijk is zonder dat dit leidt tot ongewenste neveneffecten, zoals belastingontwijking.

De uitkomsten van het onderzoek zijn nog niet bekend.

Wat kost de rode diesel nederland؟

De prijs van rode diesel in Nederland is niet bekend, omdat deze sinds 1 januari 2013 verboden is voor gebruik door onder meer boeren, tuinders en loonwerkers. Alleen scheepvaartbedrijven mogen er nog gebruik van maken.

In 2012 was de prijs van rode diesel ongeveer 17 cent per liter lager dan de prijs van gewone diesel. Als de prijs van gewone diesel op 1 januari 2024 € 1,30 per liter is, dan zou de prijs van rode diesel ongeveer € 1,13 per liter zijn.

De prijs van rode diesel kan echter variëren, afhankelijk van de leverancier en de grootte van de bestelling.

Hoe kom je aan rode diesel
Hoe kom je aan rode diesel

Wie mag er met rode diesel rijden?

In Nederland is het sinds 1 januari 2013 verboden om rode diesel te gebruiken in voertuigen die op de openbare weg worden gebruikt. Alleen scheepvaartbedrijven mogen nog gebruik maken van rode diesel.

Dit betekent dat boeren, tuinders en loonwerkers in Nederland geen rode diesel meer mogen gebruiken in hun voertuigen, zoals tractoren, oogstmachines en vrachtwagens. Zij moeten gebruik maken van gewone diesel, die onder een hoger accijnstarief valt.

In België is het gebruik van rode diesel in voertuigen nog wel toegestaan, maar alleen voor voertuigen die niet onderworpen zijn aan de periodieke technische keuring. Het gaat om voertuigen die niet beschikken over een vergunning voor het gebruik op de openbare weg.

Dit betekent dat boeren, tuinders en loonwerkers in België in principe wel met rode diesel mogen rijden in hun voertuigen, zoals tractoren, oogstmachines en vrachtwagens. Zij moeten zich echter wel registreren en over een vergunning ‘energieproducten en elektriciteit’ van het type eindgebruiker beschikken.

Het is belangrijk om te weten dat het gebruik van rode diesel in voertuigen die niet voldoen aan de bovenstaande voorwaarden in Nederland en België illegaal is. Dit kan leiden tot een boete van maximaal € 5.000.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!