Vreemd, Die Is Al Straal Na Een Whiskey?

De zin “Vreemd, die is al straal na een whiskey” is een Nederlandstalige uitdrukking die betekent dat iemand snel dronken wordt. De uitdrukking wordt vaak gebruikt om iemand te beschrijven die na het drinken van een relatief kleine hoeveelheid alcohol al dronken is.

De uitdrukking is afkomstig uit het dialect van de stad Groningen. In het Gronings wordt “straal” gebruikt om iemand te beschrijven die dronken is. De uitdrukking “Vreemd, die is al straal na een whiskey” werd voor het eerst opgetekend in 1920.

In de zin “Vreemd, die is al straal na een whiskey” wordt de uitdrukking “vreemd” gebruikt om de verrassing of verbazing uit te drukken van de spreker. De spreker is verbaasd dat iemand al dronken wordt na het drinken van slechts één whiskey.

Die Is Al Straal Na Een Whiskey
Die Is Al Straal Na Een Whiskey

De zin kan ook ironisch gebruikt worden. In dat geval betekent de zin dat het niet vreemd is dat iemand dronken wordt na het drinken van een whiskey. De spreker wil daarmee zeggen dat iemand een sterke drank als whiskey niet goed kan verdragen.

Hier zijn enkele voorbeelden van hoe de zin “Vreemd, die is al straal na een whiskey” gebruikt kan worden:

  • “Ik zag hem gisteravond op een feestje. Hij had al na één whiskey een dikke kop op. Vreemd, die is al straal na een whiskey.”
  • “Ik heb een vriend die al na één glas wijn dronken wordt. Vreemd, die is al straal na een whiskey.”
  • “Mijn vader kan goed tegen drank. Hij kan een hele fles whiskey drinken zonder dronken te worden. Vreemd, die is al straal na een whiskey.”

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!