deze nicaraguaanse president werd in 1979?

De Nicaraguaanse president die in 1979 werd afgezet, was Anastasio Somoza Debayle. Hij was de laatste president van de Somoza-dynastie, die 46 jaar over Nicaragua regeerde. De Sandinistische Nationale Bevrijdingsfront (FSLN) versloeg Somoza’s Nationale Garde in een revolutie en Somoza vluchtte het land uit.

deze nicaraguaanse president werd in 1979
deze nicaraguaanse president werd in 1979

De nieuwe president van Nicaragua in 1979 was een Sandinistische Junta van Nationale Wederopbouw, met Daniel Ortega als voorzitter.

Anastasio Somoza Debayle werd geboren in León, Nicaragua, op 5 december 1925. Hij was de zoon van Anastasio Somoza García, die Nicaragua regeerde van 1937 tot 1956. Somoza Debayle studeerde aan de Verenigde Staten Militaire Academie in West Point, waar hij in 1946 afstudeerde.

Somoza Debayle volgde zijn vader op als president van Nicaragua in 1967. Hij regeerde als een dictator en onderdrukte de oppositie. Hij was ook corrupt en beschuldigd van het verrijken zichzelf en zijn familie.

In 1979 leidde de Sandinistische Nationale Bevrijdingsfront (FSLN) een revolutie tegen Somoza Debayle. Somoza vluchtte het land uit en de FSLN kwam aan de macht.

Somoza Debayle werd in ballingschap in Paraguay vermoord op 17 september 1980 door een groep guerrillero’s.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!