“GOK” tot welk gewas hoort de kamperfoelie de winde en de hop?

De kamperfoelie, de winde en de hop behoren tot de windefamilie (Convolvulaceae). Deze familie bestaat uit ongeveer 2.000 soorten, waarvan de meeste in tropische en subtropische gebieden voorkomen.

  • De windefamilie is gekenmerkt door bloemen die meestal wit, roze of paars zijn, en door stengels die zich met ranken om andere voorwerpen heen kunnen slingeren.
  • De kamperfoelie is een houtachtige klimplant met geurige bloemen.
  • De winde is een kruidachtige klimplant met witte of paarse bloemen.
  • De hop is een kruidachtige klimplant met groene bloemen.

Andere bekende soorten uit de windefamilie zijn de aardappel, de tomaat, de paprika, de goudsbloem en de stokroos.

Hieronder is een overzicht van de belangrijkste kenmerken van de drie planten:

Plant Kenmerken
Kamperfoelie Houtachtige klimplant, geurige bloemen
Winde Kruidachtige klimplant, witte of paarse bloemen
Hop Kruidachtige klimplant, groene bloemen

Kamperfoelie

Kamperfoelie is een houtachtige klimplant die inheems is in Europa, Azië en Noord-Amerika. De plant kan tot 10 meter hoog worden en heeft bladverliezende of groenblijvende bladeren. De bloemen van de kamperfoelie zijn meestal wit, roze of rood en hebben een sterke geur. De bloemen bloeien in de zomer en worden bestoven door insecten.

Kamperfoelie wordt vaak aangeplant als sierplant. De plant is goed winterhard en kan tegen zowel zon als schaduw. Kamperfoelie is ook een goede bodembedekker en kan gebruikt worden om muren of hekken te bedekken.

Winde

Winde is een kruidachtige klimplant die inheems is in Europa, Azië en Noord-Amerika. De plant kan tot 3 meter hoog worden en heeft bladverliezende of groenblijvende bladeren. De bloemen van de winde zijn meestal wit, roze of paars en hebben een stervormige vorm. De bloemen bloeien in de zomer en worden bestoven door insecten.

Winde wordt vaak aangeplant als sierplant. De plant is goed winterhard en kan tegen zowel zon als schaduw. Winde kan ook gebruikt worden om muren of hekken te bedekken.

Hop

Hop is een kruidachtige klimplant die inheems is in Europa en Azië.

  • De plant kan tot 6 meter hoog worden en heeft bladverliezende bladeren.
  • De bloemen van de hop zijn groen en hebben een bloemkroon die bestaat uit vier losse kroonbladen.
  • De bloemen bloeien in de zomer en worden bestoven door insecten.

Hop wordt voornamelijk verbouwd voor de productie van bier. De hopbellen, die na de bloei worden geoogst, geven bier zijn karakteristieke bittere smaak. Hop wordt ook gebruikt in de geneeskunde en in de parfumindustrie.

Verschillen tussen de drie planten

De kamperfoelie, de winde en de hop hebben een aantal overeenkomsten, maar er zijn ook een aantal belangrijke verschillen.

Gewassetype

De kamperfoelie is een houtachtige klimplant, de winde is een kruidachtige klimplant en de hop is ook een kruidachtige klimplant.

Bloemkleur

De bloemen van de kamperfoelie zijn meestal wit, roze of rood, de bloemen van de winde zijn meestal wit, roze of paars en de bloemen van de hop zijn groen.

Bloeitijd

De bloemen van de kamperfoelie bloeien in de zomer, de bloemen van de winde bloeien ook in de zomer en de bloemen van de hop bloeien in de zomer.

Bestuiving

De bloemen van de kamperfoelie en de winde worden bestoven door insecten, de bloemen van de hop worden ook bestoven door insecten, maar ook door de wind.

Toepassing

De kamperfoelie en de winde worden vaak aangeplant als sierplant, de hop wordt voornamelijk verbouwd voor de productie van bier.

error: Content is protected !!