landgoed schoonheten bentinck

Landgoed Schoonheten is een 17e-eeuwse havezate in de gemeente Raalte (provincie Overijssel). Het landgoed is 400 hectare groot en ligt tussen de Veluwe en de Sallandse heuvelrug in de IJsselvallei.

Het landgoed is sinds de 16e eeuw in bezit van de familie Bentinck. De eerste Bentinck op Schoonheten was Hendrik Bentinck (1563-1639). Zijn nazaat Hans Willem Bentinck (1647-1709) is als vertrouweling van koning-stadhouder Willem III misschien wel de beroemdste bewoner. Schoonheten wordt nog steeds door Bentincks bewoond, nu al tien generaties lang.

Het landgoed bestaat uit een grotendeels 17e-eeuws huis, twee bouwhuizen, een koetshuis, een tuinmanswoning en een aantal bijgebouwen. Het huis is een rijksmonument en is niet toegankelijk voor publiek. De bouwhuizen zijn kwartcircelvormig en voorzien van de blauw-witte landgoedluiken.

schoonheten en de bentincks

schoonheten en de bentincks

landgoed schoonheten bentinck

Het landgoed is omgeven door een parkbos met een vijver. In het parkbos liggen ook een aantal grafmonumenten, waaronder dat van Hans Willem Bentinck.

Op het landgoed ligt ook de Schoonheterheide, een vochtig heideveld dat nooit in cultuur werd gebracht. De heide is een vogelrijk gebied en is van groot belang voor de natuur.

Landgoed Schoonheten is een prachtig voorbeeld van een Nederlands landgoed. Het landgoed is goed onderhouden en biedt een unieke kijk in de geschiedenis van de familie Bentinck en de Nederlandse adel.

Bereikbaarheid

Landgoed Schoonheten is gelegen aan de Schoonhetenseweg 56 in Heeten. Het landgoed is vrij toegankelijk, maar het huis en de directe omgeving zijn niet toegankelijk.

Openstelling

Het landgoed is vrij toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Het huis en de directe omgeving zijn niet toegankelijk.

Activiteiten

Op het landgoed zijn diverse activiteiten mogelijk, zoals wandelen, fietsen, paardrijden en belevenissen.

De havezate Schoonheten

De havezate Schoonheten is een grotendeels 17e-eeuws huis met een ingewikkelde geschiedenis. Het werd oorspronkelijk gebouwd in de 14e eeuw, maar werd in de 17e eeuw grondig verbouwd. Het huis is een rijksmonument en is niet toegankelijk voor publiek.

De bouwhuizen

De bouwhuizen zijn twee kwartcircelvormige gebouwen die aan weerszijden van het huis staan. Ze zijn voorzien van de kenmerkende blauw-witte landgoedluiken. De bouwhuizen werden oorspronkelijk gebruikt als opslagplaatsen en stallen, maar worden nu gebruikt als woonruimte.

Het parkbos

  • Het parkbos is een prachtig aangelegd bos met een vijver.
  • Het bos is goed onderhouden en biedt een rustgevende omgeving. In het parkbos staan ook een aantal grafmonumenten, waaronder dat van Hans Willem Bentinck.

De Schoonheterheide

De Schoonheterheide is een vochtig heideveld dat nooit in cultuur werd gebracht, De heide is een vogelrijk gebied en is van groot belang voor de natuur.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!