welke dictator was president van argentinie van 1976 tot 1981 |puzzelwoordaannl

welke dictator was president van argentinie van 1976 tot 1981 |De dictator die president was van Argentinië van 1976 tot 1981 was Jorge Rafael Videla.

Jorge Rafael Videla

Hij was een belangrijke figuur tijdens de militaire dictatuur in Argentinië, die begon met de staatsgreep van 24 maart 1976. Videla werd benoemd tot president van de militaire junta die de macht overnam na de staatsgreep, en hij leidde het land gedurende een groot deel van de periode van militair bestuur. Onder zijn bewind vonden grootschalige mensenrechtenschendingen plaats, waaronder gedwongen verdwijningen, martelingen en moorden van politieke tegenstanders. In 1981 werd Videla opgevolgd als president van Argentinië door Roberto Viola.

welke dictator was president van argentinie van 1976 tot 1981
welke dictator was president van argentinie van 1976 tot 1981

meer informatie

Jorge Rafael Videla was een van de belangrijkste leiders van de militaire dictatuur die Argentinië regeerde van 1976 tot 1983. De staatsgreep van 1976 vond plaats tegen de achtergrond van sociale onrust, economische problemen en politieke instabiliteit in Argentinië. Het militaire regime rechtvaardigde zijn acties door te beweren dat het land in een staat van “interne vijandigheid” verkeerde, en het pleegde grootschalige repressie onder het mom van het bestrijden van links terrorisme en subversie.

kortom

Tijdens Videla’s presidentschap werden duizenden mensen gearresteerd, gemarteld en vermoord door de veiligheidstroepen van de staat. Dit werd vaak gedaan zonder enige vorm van proces, en velen van hen werden gedwongen verdwenen, wat betekent dat hun lot en verblijfplaats nog steeds onbekend zijn. De militaire dictatuur vestigde clandestiene detentiecentra waar politieke tegenstanders werden vastgehouden en gemarteld, zoals de beruchte ESMA (Escuela de Mecánica de la Armada).

Videla’s bewind wordt gekenmerkt door systematische schendingen van de mensenrechten en censuur van de media. Kritiek werd onderdrukt en politieke partijen werden verboden.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!