griekse naam voor dierenriem |puzzelwoordaannl

griekse naam voor dierenriem |”Zooion” is inderdaad een Grieks woord dat kan worden vertaald als “dieren” en kan worden gebruikt om naar de dierenriem te verwijzen. In de context van de dierenriem wordt het vaak gebruikt in samenstellingen, zoals “Ζῳδιακὸς Κύκλος” (Zōdiakòs Kýklos), wat eerder genoemd is. Het woord “zooion” benadrukt dus de dierlijke aard van de sterrenbeelden in de dierenriem.

De dierenriem

De dierenriem, ook bekend als de zodiak, is een band aan de hemel die bestaat uit twaalf sterrenbeelden. Deze sterrenbeelden zijn van oudsher belangrijk geweest voor verschillende culturen over de hele wereld, waaronder de Grieken, Babyloniërs, en Egyptenaren.

griekse naam voor dierenriem
griekse naam voor dierenriem

meer informatie

Elk van de twaalf sterrenbeelden in de dierenriem heeft zijn eigen specifieke naam en symboliek. Hier zijn de namen van de sterrenbeelden in het Grieks, samen met hun Latijnse equivalenten:

1. Ram (Aries) – Κριός (Kriós)
2. Stier (Taurus) – Ταῦρος (Taûros)
3. Tweelingen (Gemini) – Δίδυμοι (Dídymoi)
4. Kreeft (Cancer) – Καρκίνος (Karkínos)
5. Leeuw (Leo) – Λέων (Léōn)
6. Maagd (Virgo) – Παρθένος (Parthénos)
7. Weegschaal (Libra) – Ζυγός (Zygós)
8. Schorpioen (Scorpio) – Σκορπιός (Skorpiós)
9. Boogschutter (Sagittarius) – Τοξότης (Toxótēs)
10. Steenbok (Capricornus) – Αἰγόκερως (Aigókerōs)
11. Waterman (Aquarius) – Ὑδροχόος (Hydrochoös)
12. Vissen (Pisces) – Ἰχθύες (Ichthýes)

kortom

De dierenriem speelde een cruciale rol in oude astronomische waarnemingen en kalendersystemen. Elk sterrenbeeld in de dierenriem wordt geassocieerd met bepaalde eigenschappen, persoonlijkheden en voorspellingen, zoals in de astrologie. Hoewel de dierenriem tegenwoordig vooral bekend is vanwege zijn rol in de astrologie, was het oorspronkelijk een belangrijk astronomisch hulpmiddel voor het volgen van de bewegingen van de zon, maan en planeten langs de hemel.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!