Waarom waren er zoveel katten in Ieper? “kattenstoet ieper 2024”

kattenstoet ieper 2024, Het Kattenstoet in Ieper, België vond dit jaar al plaats op zondag 12 mei 2024.

Hier is wat informatie over het evenement:

  • Het is een parade ter ere van katten, met een geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen.
  • De editie van 2024 was de 46e Kattenstoet.
  • De festiviteiten duurden eigenlijk twee dagen, met activiteiten op zaterdag 11 mei voorafgaand aan de hoofdparade op zondag.
kattenstoet ieper 2024 parcours
kattenstoet ieper 2024 parcours

Waarom waren er zoveel katten in Ieper?

Er zijn verschillende redenen waarom er in Ieper in de middeleeuwen en vroege moderne tijd veel katten waren:

  • Muizenplaag: Ieper was een belangrijke lakenstad, waar veel wol werd opgeslagen en bewerkt. Wol is een aantrekkelijke voedselbron voor muizen, wat leidde tot een grote muizenplaag in de stad. Katten werden gehouden om de muizenpopulatie onder controle te houden.
  • Bijgeloof: In die tijd was er veel bijgeloof rond katten. Sommigen geloofden dat katten magische wezens waren die in contact stonden met de duivel. Anderen zagen ze als symbolen van geluk en voorspoed.
  • Gezondheidsredenen: Katten werden ook gezien als een manier om de volksgezondheid te verbeteren. Men dacht dat ze ziekten van ratten en muizen konden overbrengen op mensen, en dat ze door ze te doden de verspreiding van ziekten konden helpen voorkomen.
  • Feesten en tradities: In Ieper werd er al vroeg een jaarlijks feest georganiseerd waarbij katten een centrale rol speelden. Dit feest, dat later de Kattenstoet zou worden, was een manier om de overwinning op de muizenplaag te vieren en om de katten te eren voor hun rol in het beschermen van de stad.
kattenstoet ieper 2024 programma
kattenstoet ieper 2024 programma

Het exacte aantal katten in Ieper in die tijd is niet bekend, maar het is zeker dat er aanzienlijk veel waren. De combinatie van de muizenplaag, bijgeloof, gezondheidsredenen en feestelijke tradities zorgde ervoor dat katten een belangrijke plaats innamen in het leven van de Ieperlingen.

Het is belangrijk om te weten dat de traditie van het gooien van levende katten van de belfort in Ieper al lang geleden is afgeschaft. Tegenwoordig is de Kattenstoet een feestelijke parade die katten eert op een diervriendelijke manier.

Waarom wordt Ieper de Kattenstad genoemd?

Ieper wordt de Kattenstad genoemd vanwege de eeuwenlange traditie rond katten in de stad. Deze traditie heeft wortels in de middeleeuwen, toen katten een belangrijke rol speelden in het dagelijks leven van de Ieperlingen.

kattenstoet ieper tickets

De Kattenstoet in Ieper vindt elke drie jaar plaats, en aangezien deze pas in mei 2024 plaatsvond, zal de volgende pas in 2027 plaatsvinden.

Voor toekomstig gebruik zijn kaartjes voor de Kattenstoet-optocht zelf echter over het algemeen niet vereist. Je kunt gratis genieten van de festiviteiten en de optocht bekijken door langs de straten van Ieper te staan.

Tickets zijn alleen nodig als u een gereserveerde zitplaats op de tribunes wilt voor een beter zicht. Dit kun je verwachten als het om Kattenstoet-tickets gaat:

  • Gratis bezichtiging: De optochtroute door de binnenstad is voor iedereen gratis toegankelijk.
  • Tribunestoelen: Deze zorgen voor een comfortabelere kijkervaring, vooral als u beperkt mobiel bent of gegarandeerd een goede plek wilt. Kaartjes voor zitplaatsen op de tribune worden doorgaans enkele maanden vóór het evenement verkocht en kunnen worden gekocht via de officiële Kattenstoet-website of het VVV-kantoor in Ieper.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!