Het verhaal wordt in planovellen uitgebracht. (7) letters

Het verhaal wordt in planovellen uitgebracht. (7) letters, Het juiste antwoord op de puzzel is “Novelle”

Het verhaal wordt in planovellen uitgebracht. (7)
Het verhaal wordt in planovellen uitgebracht. (7)

Novelle

Een novelle is een literaire vorm die zich kenmerkt door zijn lengte, die zich bevindt tussen die van een kort verhaal en een roman. Het woord “novelle” komt oorspronkelijk uit het Italiaans en betekent “nieuwtje” of “nieuw verhaal”. In de literatuurgeschiedenis heeft de novelle een bijzondere plaats ingenomen, met specifieke kenmerken die het onderscheiden van andere literaire vormen.

Kenmerken van een Novelle

  1. Lengte:
    • Een novelle is langer dan een kort verhaal maar korter dan een roman. Het bevat doorgaans tussen de 20.000 en 50.000 woorden, hoewel dit kan variëren.
  2. Structuur:
    • Novellen hebben vaak een compacte en geconcentreerde verhaallijn. De plot is meestal direct en gericht op een enkel thema of conflict.
  3. Personages:
    • Er is meestal een beperkte cast van personages, die goed uitgewerkt zijn en diepgang hebben. Vaak richt een novelle zich op de ontwikkeling of verandering van een hoofdpersoon.
  4. Thema’s:
    • De thema’s in novellen zijn vaak complex en diepgaand. Ze kunnen morele, sociale, filosofische of psychologische vraagstukken verkennen.
  5. Stijl:
    • De schrijfstijl is meestal bondig en beknopt, zonder overbodige details, wat bijdraagt aan de intensiteit en impact van het verhaal.

Geschiedenis van de Novelle

De novelle vindt zijn oorsprong in de middeleeuwse literatuur. In het bijzonder werd het genre populair in Italië met Giovanni Boccaccio’s “Decamerone” uit de 14e eeuw, een verzameling van honderd novellen. Deze novellen waren vaak humoristisch, satirisch en bevatten vaak morele lessen.

In Duitsland werd de novelle een belangrijk literair genre in de 18e en 19e eeuw. Schrijvers als Johann Wolfgang von Goethe en Heinrich von Kleist hebben belangrijke bijdragen geleverd aan het genre. De Duitse novelle staat bekend om zijn strikte structuur en vaak tragische thema’s.

Moderne Novellen

In de moderne literatuur wordt de novelle nog steeds gewaardeerd en geschreven. Bekende voorbeelden van moderne novellen zijn:

  • “De Metamorfose” van Franz Kafka: Een novelle over een man die op een dag wakker wordt als een gigantisch insect, wat een diepgaande impact heeft op zijn leven en relaties.
  • “De Oudste Schoolvriend” van Stefan Zweig: Een verhaal over vriendschap en de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog.

Publicatie van Novellen

Novellen worden vaak in bundels gepubliceerd of als aparte boeken. Soms verschijnen ze in literaire tijdschriften. Door hun lengte zijn ze geschikt voor seriepublicaties of als onderdeel van een reeks waarin meerdere novellen samen worden uitgebracht. Dit format maakt het mogelijk om diepgaande verhalen te vertellen zonder de langere toewijding die een roman vereist.

Conclusie

Een novelle is een veelzijdige en rijke literaire vorm die schrijvers de mogelijkheid biedt om complexe thema’s en personages te verkennen binnen een beknopt formaat. Door zijn specifieke lengte en structuur biedt het lezers een intensieve leeservaring die langer is dan een kort verhaal maar minder tijd vergt dan een volledige roman.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!