Een wel heel moeilijk proef waarbij de onderzoekers je op de huid zitten! (9) letters?

Een wel heel moeilijk proef waarbij de onderzoekers je op de huid zitten (9) letters |Cryptisch Nl, Lees het artikel op nieuwsnl.khbarmix.com-website om het antwoord te vinden. Het antwoord op de omschrijving puzzel met 9 letters is “Zweettest 

De puzzel oplossen Zweettest 

  • oplossing is Zweettest 
  • Het antwoord op de omschrijving puzzel met 9 letters is Zweettest 

Een zweettest is inderdaad een moeilijk proef waarbij onderzoekers nauwlettend het zweten monitoren.

Een wel heel moeilijk proef waarbij de onderzoekers je op de huid zitten (9)
Een wel heel moeilijk proef waarbij de onderzoekers je op de huid zitten (9)

Meer informatie over cryptogram puzzel

Een zweettest, ook bekend als een zweetchloridetest, is een diagnostische test die meestal wordt gebruikt om cystische fibrose (CF) te diagnosticeren. Hier is meer informatie over de zweettest:

Wat is een zweettest?

De zweettest meet de hoeveelheid chloride (een component van zout) in het zweet. Mensen met cystische fibrose hebben een defect in hun zweetklieren dat resulteert in een abnormaal hoge concentratie chloride in hun zweet.

Hoe wordt de test uitgevoerd?

  1. Stimulatie van zweetklieren: Een klein deel van de huid (meestal de arm of het been) wordt eerst schoongemaakt. Vervolgens wordt een kleurloze, geurloze chemische stof (pilocarpine) aangebracht om de zweetklieren te stimuleren.
  2. Toediening van een zwakke elektrische stroom: Een zwakke elektrische stroom wordt door de huid gestuurd om de pilocarpine in de huid te drijven, wat het zweten stimuleert. Dit kan een lichte tinteling of warmte veroorzaken.
  3. Verzamelen van zweet: Na stimulatie wordt een speciaal filterpapier of een ander collectieapparaat op de huid geplaatst om het zweet te verzamelen. Dit duurt meestal ongeveer 30 minuten.
  4. Analyse van zweet: Het verzamelde zweet wordt vervolgens naar een laboratorium gestuurd waar de chlorideconcentratie wordt gemeten.

Waarvoor wordt de zweettest gebruikt?

De zweettest wordt voornamelijk gebruikt voor het diagnosticeren van cystische fibrose, een genetische aandoening die de longen en het spijsverteringsstelsel aantast. Personen met cystische fibrose hebben vaak een hoger dan normale hoeveelheid zout in hun zweet.

Betrouwbaarheid van de test

De zweettest is zeer betrouwbaar en wordt beschouwd als de gouden standaard voor het diagnosticeren van cystische fibrose. Een verhoogd chloridegehalte in het zweet wijst sterk op cystische fibrose, terwijl een normaal chloridegehalte het meestal uitsluit.

Voorbereiding en risico’s

Er is weinig voorbereiding nodig voor een zweettest, en de risico’s zijn minimaal. De zwakke elektrische stroom kan een licht tintelend gevoel of warmte veroorzaken, maar de procedure is over het algemeen pijnloos en veilig.

Resultaten

  • Normale waarden: Minder dan 30 mmol/L chloride in het zweet.
  • Borderline waarden: 30-59 mmol/L chloride in het zweet.
  • Abnormale waarden: 60 mmol/L of meer chloride in het zweet, wat duidt op cystische fibrose.

De zweettest is een cruciale diagnostische tool in de zorg voor patiënten met cystische fibrose en helpt bij het vroegtijdig opsporen en behandelen van deze ernstige aandoening.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!