wat is kosten koper 2024?

Kosten koper, vaak afgekort als k.k., zijn de kosten die je betaalt om eigenaar van een woning te worden. Deze kosten zijn niet inbegrepen in de koopsom van de woning.

De kosten koper bestaan uit twee delen

  • Overdrachtsbelasting: Dit is een belasting die je betaalt aan de overheid als je een bestaande woning koopt. De hoogte van de overdrachtsbelasting is afhankelijk van de waarde van de woning. Voor woningen met een waarde tot € 400.000 is de overdrachtsbelasting 2%, voor woningen met een waarde van € 400.000 tot € 1.000.000 is de overdrachtsbelasting 8%, en voor woningen met een waarde van meer dan € 1.000.000 is de overdrachtsbelasting 10,4%.
  • Notariskosten: Dit zijn de kosten die je betaalt aan de notaris voor het opmaken van de leveringsakte en de hypotheekakte. De notariskosten zijn afhankelijk van de waarde van de woning en de complexiteit van de transactie.

Wat valt er onder kosten koper?

Naast de overdrachtsbelasting en de notariskosten zijn er nog een aantal andere kosten die je kunt maken bij het kopen van een woning. Deze kosten zijn niet altijd verplicht, maar kunnen wel handig zijn.

  1. Aankoopmakelaar: Een aankoopmakelaar kan je helpen bij het vinden van een geschikte woning en het onderhandelen over de koopsom. De kosten van een aankoopmakelaar zijn ongeveer 1% van de koopsom.
  2. Taxatierapport: Een taxatierapport is nodig als je een hypotheek wilt afsluiten. De kosten van een taxatierapport zijn ongeveer € 500.
  3. Inboedelverzekering: Een inboedelverzekering dekt schade aan je inboedel bij brand, inbraak of andere onvoorziene gebeurtenissen. De kosten van een inboedelverzekering zijn afhankelijk van de waarde van je inboedel.

In totaal ben je ongeveer 4 tot 6% van de koopsom kwijt aan de kosten koper. Bij een woningwaarde van € 400.000 is dat dus tussen de € 16.000 en € 24.000.

wat is kosten koper
wat is kosten koper

Wie betaalt de kosten koper?

Meestal betaalt de koper de kosten koper. Bij nieuwbouwwoningen betaalt de verkoper vaak een deel van de kosten koper. Dit wordt dan vastgelegd in de koopovereenkomst.

wat is kosten koper
wat is kosten koper

Wat als je kosten koper niet kunt betalen?

Als je de kosten koper niet kunt betalen, dan kun je een aantal dingen doen.

  • Spaargeld opbouwen: Dit is de meest voor de hand liggende oplossing. Als je voldoende spaargeld hebt, dan kun je de kosten koper uit eigen zak betalen.
  • Geld lenen: Je kunt ook geld lenen om de kosten koper te betalen. Dit kan via een persoonlijke lening, een hypotheek voor kosten koper, of een schenking van familie of vrienden.
  • De koop afblazen: Als je de kosten koper echt niet kunt betalen, dan kun je de koop van de woning afblazen. Dit heeft echter wel gevolgen voor de koopovereenkomst. Als je de koopovereenkomst al hebt getekend, dan moet je vaak een boete betalen aan de verkoper.

Als je de kosten koper niet kunt betalen, dan zijn er een aantal tips die je kunt volgen:

  1. Begin op tijd met sparen. Hoe eerder je begint met sparen, hoe meer tijd je hebt om een voldoende bedrag bij elkaar te sparen.
  2. Vergelijk de verschillende mogelijkheden om geld te lenen. Er zijn verschillende mogelijkheden om geld te lenen, zoals een persoonlijke lening, een hypotheek voor kosten koper, of een schenking van familie of vrienden. Vergelijk de verschillende mogelijkheden om te bepalen welke optie het beste bij jou past.
  3. Overleg met je hypotheekadviseur. Je hypotheekadviseur kan je helpen om een hypotheek voor kosten koper af te sluiten.
  4. Overleg met de verkoper. Als je de koop van de woning wilt afblazen, dan is het belangrijk om dit op tijd met de verkoper te bespreken. De verkoper kan je dan helpen om de koopovereenkomst te ontbinden.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!