Hoeveel spaargeld mag je hebben op 1 januari 2024?

Hoeveel spaargeld mag je hebben op 1 januari 2024, p 1 januari 2024 mag je als alleenstaande €57.000 aan spaargeld hebben zonder daarover belasting te betalen. Ben je getrouwd of samenwonend en stel je een gezamenlijke belastingaangifte? Dan mag je samen €114.000 aan spaargeld hebben.

Dit heffingsvrije vermogen is niet geïndexeerd voor 2024. In 2023 was het heffingsvrije vermogen ook €57.000.

Het heffingsvrije vermogen is het deel van je vermogen waarover je geen belasting betaalt in box 3. Het vermogen boven het heffingsvrije vermogen wordt belast tegen een tarief van 36%.

Als je meer spaargeld hebt dan het heffingsvrije vermogen, moet je dus belasting betalen over het overschot. De hoogte van de belasting die je betaalt, hangt af van de hoogte van je totale vermogen en het tarief in box 3.

Hoeveel spaargeld mag je hebben op 1 januari 2024
Hoeveel spaargeld mag je hebben op 1 januari 2024

Wat is vermogensbelasting?

Vermogensbelasting is een belasting die je betaalt over je vermogen. Je vermogen is de som van je bezittingen, zoals je spaargeld, je huis en je auto, min je schulden, zoals je hypotheek.

Hoe wordt vermogensbelasting berekend?

In Nederland wordt vermogensbelasting geheven in box 3. In box 3 wordt je vermogen belast tegen een vast tarief, ongeacht hoe je je vermogen hebt opgebouwd. In 2024 is het tarief in box 3 36%.

Je vermogen wordt in box 3 belast op basis van een fictief rendement. Dit rendement is vastgesteld op 5,6%. Dit betekent dat je in box 3 wordt geacht een rendement van 5,6% te behalen op je vermogen.

Wat is het heffingsvrije vermogen?

Het heffingsvrije vermogen is het deel van je vermogen waarover je geen belasting betaalt. In 2024 is het heffingsvrije vermogen €57.000 voor alleenstaanden en €114.000 voor fiscale partners.

Wat als ik meer spaargeld heb dan het heffingsvrije vermogen?

Als je meer spaargeld hebt dan het heffingsvrije vermogen, moet je belasting betalen over het overschot. De hoogte van de belasting die je betaalt, hangt af van de hoogte van je totale vermogen en het tarief in box 3.

Voorbeeld

Stel je hebt als alleenstaande €70.000 aan spaargeld. Dan moet je over €13.000 belasting betalen. De belasting bedraagt €468,00 (€13.000 * 0,36).

Tips om belasting te besparen op spaargeld

Er zijn een aantal tips om belasting te besparen op spaargeld:

  • Houd je vermogen onder het heffingsvrije vermogen. Dit is de eenvoudigste manier om belasting te besparen op spaargeld.
  • Spaar bij een spaarbank met een hoog spaarrentepercentage. Hoe hoger het spaarrentepercentage, hoe minder belasting je betaalt over je spaargeld.
  • Spaar voor je pensioen. Spaargeld dat je spaart voor je pensioen is vrijgesteld van vermogensbelasting.

Conclusie

Op 1 januari 2024 mag je als alleenstaande €57.000 aan spaargeld hebben zonder daarover belasting te betalen. Ben je getrouwd of samenwonend en stel je een gezamenlijke belastingaangifte? Dan mag je samen €114.000 aan spaargeld hebben.

Als je meer spaargeld hebt dan het heffingsvrije vermogen, moet je belasting betalen over het overschot. De hoogte van de belasting die je betaalt, hangt af van de hoogte van je totale vermogen en het tarief in box 3.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!