boek van dh lawrence uit 1913

boek van dh lawrence uit 1913 |Het boek van D.H. Lawrence uit 1913 heet Zonen en minnaars. Het is een semi-autobiografische roman die het verhaal vertelt van Paul Morel, een jonge man die worstelt om zijn eigen weg te vinden in het leven. Paul groeit op in een arbeidersgezin in een klein dorp in Engeland. Zijn moeder is een sterke en dominante vrouw die Pauls liefde en aandacht voor zichzelf opeist. Pauls vader is een zwak en onderdanig man die niet in staat is om zijn gezin te beschermen.

  • Paul is een gevoelig en intelligent kind dat een passie voor kunst heeft. Hij wil kunstenaar worden, maar zijn moeder wil dat hij een ‘man’ wordt en een goed betaalde baan krijgt. Paul trouwt met Miriam Leivers, een jonge vrouw die hij als een zus ziet. Het huwelijk is een mislukking, omdat Paul en Miriam niet in elkaars behoeften kunnen voorzien. Paul begint een affaire met Clara Dawes, een getrouwde vrouw die hem de liefde en passie geeft die hij nodig heeft.
  • Zonen en minnaars is een complex en meeslepend verhaal over liefde, familie en identiteit. Het boek is een klassieker van de Engelse literatuur en wordt nog steeds veel gelezen en besproken.

Lees ook |wetenschappelijk televisieprogramma gepresenteerd door stefano keizerswaar is mijn erfenis programma, married at first sight hoe is het nu met. zachte geitenwol uit tibet 8 letters. “GOK” hoe heet de leider van de wolven in het jungleboek.

Personages

  • Gertrude Morel is de moeder van Paul. Ze is een sterke en dominante vrouw die Pauls liefde en aandacht voor zichzelf opeist. Ze is een intelligente vrouw met een passie voor literatuur en kunst.

  • Walter Morel is de vader van Paul. Hij is een zwak en onderdanig man die niet in staat is om zijn gezin te beschermen. Hij is een mijnwerker die hard werkt, maar hij is ook een dronkaard en een gewelddadige man.

  • Paul Morel is de hoofdpersoon van het verhaal. Hij is een gevoelig en intelligent kind dat een passie voor kunst heeft. Hij worstelt om zijn eigen weg te vinden in het leven en om zich te ontworstelen aan de invloed van zijn moeder.

  • Miriam Leivers is een jonge vrouw die Pauls jeugdvriendin is. Ze is een gevoelig en intelligent meisje dat een passie voor muziek heeft. Ze is verliefd op Paul, maar Paul ziet haar als een zus.

  • Clara Dawes is een getrouwde vrouw die een affaire heeft met Paul. Ze is een sterke en onafhankelijke vrouw die Paul de liefde en passie geeft die hij nodig heeft.

Thema’s

  • Liefde is een belangrijk thema in het boek. Paul worstelt om liefde te vinden, zowel van zijn ouders als van andere mensen. Hij is op zoek naar liefde die hem accepteert zoals hij is, zonder voorwaarde.
  • Familie is een ander belangrijk thema. Paul heeft een complexe relatie met zijn ouders. Hij is aangetrokken tot zijn moeder, maar hij is ook gefrustreerd door haar dominante gedrag. Hij heeft een hechte band met zijn zus, Annie, maar hij voelt zich ook verantwoordelijk voor haar.
  • Identiteit is een derde belangrijk thema. Paul worstelt om zijn eigen identiteit te vinden. Hij wil kunstenaar worden, maar zijn moeder wil dat hij een ‘man’ wordt en een goed betaalde baan krijgt. Hij is aangetrokken tot zowel Miriam als Clara, maar hij kan zich niet volledig aan een van hen binden.

Receptie

Zonen en minnaars werd bij het verschijnen goed ontvangen door de critici. Het werd geprezen om zijn meeslepende verhaal, zijn complexe personages en zijn rijke beschrijvingen van de Engelse samenleving in het begin van de 20e eeuw. Het boek werd een klassieker van de Engelse literatuur en wordt nog steeds veel gelezen en besproken.

error: Content is protected !!