Welke vrouwelijke kunstverzamelaar opende in 1938 een museum om haar kunstcollectie tentoon te stellen?lgok

Welke vrouwelijke kunstverzamelaar opende in 1938 een museum om haar kunstcollectie tentoon te stellen?lgok, De vrouwelijke kunstverzamelaar die in 1938 een museum opende om haar kunstcollectie tentoon te stellen, was Peggy Guggenheim. Peggy Guggenheim was een invloedrijke figuur in de kunstwereld tijdens de 20e eeuw. Haar museum, bekend als de Peggy Guggenheim Collection, is gevestigd in Venetië, Italië, en herbergt een uitgebreide collectie moderne kunst, waaronder werken van kunstenaars zoals Jackson Pollock, Salvador Dalí, Pablo Picasso en vele anderen.

Welke vrouwelijke kunstverzamelaar opende in 1938 een museum om haar kunstcollectie tentoon te stellen?lgok
Welke vrouwelijke kunstverzamelaar opende in 1938 een museum om haar kunstcollectie tentoon te stellen?lgok

meer informatie

Peggy Guggenheim werd geboren op 26 augustus 1898 in New York City als Marguerite “Peggy” Guggenheim. Ze was de dochter van Benjamin Guggenheim, een rijke industrieel, en de nicht van Solomon R. Guggenheim, de oprichter van het bekende Guggenheim Museum in New York. Haar familie stond bekend om hun betrokkenheid bij de zaken- en kunstwereld, en Peggy werd al op jonge leeftijd blootgesteld aan kunst en cultuur.

In de jaren 1920 en 1930 verhuisde Peggy Guggenheim naar Parijs, waar ze deel uitmaakte van de levendige kunstscene. Ze raakte bevriend met tal van invloedrijke kunstenaars, waaronder Marcel Duchamp, Max Ernst, en Fernand Léger. Door haar vriendschappen en interesse in avant-garde kunst begon ze haar eigen kunstcollectie op te bouwen.

In 1938 opende Peggy Guggenheim haar museum, genaamd de “Guggenheim Jeune,” in Londen. Hier exposeerde ze werken van opkomende kunstenaars, waaronder Wassily Kandinsky, Jean Arp en Naum Gabo. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog sloot ze het museum en keerde ze terug naar de Verenigde Staten.

In 1942 opende Peggy Guggenheim een nieuwe galerie genaamd “Art of This Century” in New York City. Deze galerie werd een belangrijk centrum voor de avant-garde kunstbewegingen van die tijd, zoals het surrealisme en het abstract expressionisme. Hier organiseerde ze tentoonstellingen van baanbrekende kunstenaars en bood ze ondersteuning aan jonge opkomende talenten.

Na de oorlog verhuisde Peggy Guggenheim naar Venetië, waar ze haar definitieve thuis vond en haar collectie onderbracht in het Palazzo Venier dei Leoni aan het Canal Grande. Dit paleis werd haar privéwoning en later het onderkomen van de Peggy Guggenheim Collection, dat in 1951 werd geopend voor het publiek. Het museum is vandaag de dag een belangrijke bestemming voor liefhebbers van moderne kunst en herbergt een uitgebreide collectie schilderijen, beeldhouwwerken en andere artistieke werken uit de 20e eeuw. Peggy Guggenheim overleed op 23 december 1979, maar haar nalatenschap als een visionaire kunstverzamelaarster en ondersteuner van vernieuwende kunst blijft voortleven.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!