welke noord italiaanse stad dankt haar naam aan haar stichter augustus

welke noord italiaanse stad dankt haar naam aan haar stichter augustus |De Noord-Italiaanse stad Aosta dankt haar naam aan haar stichter, keizer Augustus.

Aosta
Aosta
  • De stad werd in 25 v.Chr. gesticht als een Romeinse kolonie ter ere van Augustus’ overwinning in de slag bij Acies. De naam Aosta is afgeleid van het Latijnse woord “Augusta”, wat “verhevene” of “verheerlijkte” betekent.
  • Aosta is de hoofdstad van de regio Valle d’Aosta en is gelegen in het noordwesten van Italië. De stad is een belangrijke toeristische bestemming en staat bekend om haar Romeinse overblijfselen, waaronder het theater, de arena en de boog van Augustus.

meer informatie

  • Aosta is een stad in het noordwesten van Italië, in de regio Valle d’Aosta. Het is de hoofdstad van de regio en ligt aan de voet van de Alpen, op een hoogte van 583 meter boven de zeespiegel. De stad heeft ongeveer 34.000 inwoners.
  • Aosta werd gesticht in 25 v.Chr. door keizer Augustus, die de stad Augusta Praetoria Salassorum noemde. De stad werd gebouwd als een Romeinse kolonie en was bedoeld om de noordgrens van het Romeinse Rijk te verdedigen. Aosta was een belangrijke stad in het Romeinse Rijk en er zijn nog steeds veel resten uit die tijd te vinden, waaronder een forum, een amfitheater, een stadsmuur en verschillende poorten.
  • In de loop der eeuwen heeft Aosta deel uitgemaakt van verschillende koninkrijken en gebieden, waaronder het Heilige Roomse Rijk, het hertogdom Savoye en het koninkrijk Sardinië-Piëmonte. In 1861 werd Aosta onderdeel van het koninkrijk Italië.
  • Aosta is een populaire toeristenbestemming vanwege de mooie ligging in de Alpen, de rijke geschiedenis en de vele bezienswaardigheden. De stad is een goed uitgangspunt voor wandelingen, fietstochten en wintersport.

Enkele van de meest bezienswaardige bezienswaardigheden in Aosta zijn:

  • Het forum: Het forum was het centrale plein van de Romeinse stad. Het forum is nog steeds goed bewaard gebleven en er zijn nog steeds verschillende tempels en andere gebouwen te zien.
  • Het amfitheater: Het amfitheater werd gebouwd in de 1e eeuw na Christus en bood plaats aan ongeveer 20.000 toeschouwers. Het amfitheater is nog steeds goed bewaard gebleven en er worden af en toe nog steeds voorstellingen gehouden.
  • De stadsmuur: De stadsmuur werd gebouwd in de 3e eeuw na Christus en is nog steeds grotendeels intact. De muur heeft vier poorten, waarvan de Porta Praetoria de meest indrukwekkende is.
  • De kathedraal: De kathedraal van Aosta werd gebouwd in de 11e eeuw en is een van de belangrijkste romaanse kerken in Italië.

Aosta is een mooie en interessante stad met veel te bieden voor toeristen. De stad is een perfecte bestemming voor een weekendje weg of een langere vakantie.

Wat weet je nog meer niet

  • De noordelijke Italiaanse stad die haar naam dankt aan haar stichter Augustus is “Aosta”. De stad Aosta, gelegen in de regio Valle d’Aosta, was oorspronkelijk gesticht door de Romeinse keizer Augustus in 25 v.Chr. en stond bekend als “Augusta Praetoria Salassorum”.
  • De naam “Augusta” werd ter ere van Augustus gekozen, terwijl “Praetoria” aangeeft dat het een militaire nederzetting was, en “Salassorum” verwijst naar de lokale Keltisch-Ligurische stam van de Salassi die in het gebied woonden voordat het door de Romeinen werd veroverd. Na verloop van tijd is de naam van de stad vereenvoudigd tot “Aosta”, maar de erfenis van haar Romeinse stichter blijft in haar naam en historische overblijfselen voortleven.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!