wanneer is sinterklaas jarig

wanneer is sinterklaas jarig? De heilige Nicolaas, waarop Sinterklaas is gebaseerd, is op 6 december geboren. Dit is zijn naamdag en wordt in de katholieke kerk gevierd. In Nederland wordt het Sinterklaasfeest echter op 5 december gevierd. Dit is de dag waarop Sinterklaas aankomt in Nederland en de kinderen cadeautjes krijgt.

Dus, als je de vraag stelt vanuit het perspectief van de heilige Nicolaas, dan is hij op 6 december jarig. Als je de vraag stelt vanuit het perspectief van het Sinterklaasfeest, dan is hij op 5 december jarig.

In België wordt het Sinterklaasfeest ook op 6 december gevierd.

wanneer is sinterklaas jarig
wanneer is sinterklaas jarig

Over de heilige Nicolaas

  • De heilige Nicolaas werd geboren in de 3e eeuw in Myra, een stad in het huidige Turkije. Hij was een bisschop en werd bekend om zijn barmhartigheid en zijn liefde voor kinderen. Hij werd vaak afgebeeld met een gouden schatkist, die hij gebruikte om arme mensen te helpen.
  • Na zijn dood werd Nicolaas een populaire heilige en werd hij vaak aangeroepen om hulp bij allerlei problemen. In de middeleeuwen werd zijn naamdag, 6 december, een belangrijke feestdag in Europa.

Over het Sinterklaasfeest

  • Het Sinterklaasfeest werd in de middeleeuwen vanuit Italië naar Nederland gebracht. In de loop der tijd heeft het feest zich aangepast aan de Nederlandse cultuur. Sinterklaas werd steeds meer een kinderfeest en de tradities werden uitgebreid met nieuwe gebruiken, zoals het versieren van huizen en winkels met Sinterklaasversiering, het zingen van Sinterklaasliedjes en het schrijven van Sinterklaasbrieven.
  • Op 5 december arriveert Sinterklaas in Nederland met zijn boot, de Pakjesboot 12. Hij wordt vergezeld door zijn pieten, die hem helpen met het uitdelen van cadeautjes. De kinderen die braaf zijn geweest, krijgen cadeautjes. De kinderen die stout zijn geweest, krijgen een roe.
  • Op 6 december is het dan eindelijk zover: de kinderen mogen hun cadeautjes uitpakken. Het Sinterklaasfeest is een tijd van gezelligheid en plezier voor jong en oud.

Enkele tradities van het Sinterklaasfeest

  • De Pakjesboot 12: Sinterklaas komt aan in Nederland met zijn Pakjesboot 12. Deze boot is een stoomboot die is versierd met Sinterklaasversiering.
  • De pieten: Sinterklaas wordt vergezeld door zijn pieten. Pieten zijn Zwarte Pieten, Zwarte Pieten met een rode muts en een witte kraag. Ze helpen Sinterklaas met het uitdelen van cadeautjes.
  • De cadeautjes: De kinderen die braaf zijn geweest, krijgen cadeautjes. De cadeautjes worden in de zak van Sinterklaas gedaan en op 5 of 6 december uitgedeeld.
  • De schoen zetten: De kinderen zetten hun schoen klaar voor Sinterklaas. Sinterklaas vult de schoen met cadeautjes of snoepgoed.
  • De pepernoten: Pepernoten zijn een traditioneel Sinterklaasgebak. Ze zijn rond en gemaakt van kruiden, suiker en meel.
  • De chocoladeletter: Een chocoladeletter is een chocoladeletter, gemaakt van chocolade. De letters staan voor de namen van de letters van het alfabet.
  • De Sint in de stad: Sinterklaas bezoekt verschillende steden in Nederland. Hij trekt door de stad in een stoet, samen met zijn pieten.

Het Sinterklaasfeest is een belangrijk feest in Nederland en België. Het is een tijd van gezelligheid en plezier voor jong en oud.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!